петак, 12. септембар 2014.

Grdana: Nomen est omen



Poznato je verovanje da ime određuje karakter i sudbinu čoveka, pa se njihova značenja vrlo brižno razmatraju prilikom krštenja deteta ili, recimo, davanja imena likovima u književnim i, uopšte, umetničkim delima. Ovih dana je aktuelan film koji u svom nazivu sadrži ime svoje glavne (anti?)junakinje: Maleficent. Kao što znamo, priča o Zloj vili dobrim delom prati vrlo inventivnu predistoriju poznate bajke i, iako je možda malo manje „bajna“ u odnosu na tradiciju, prikazana nam je veoma lepa priča o čarobnoj devojci čistog srca, koje biva pomračeno zbog izdaje. Mnogo je u filmu vrednih poruka i zanimljivih motiva, ali oni nisu predmet ove priče, a ovaj uvod je imao za cilj postavku činjenice da je Grdana do jednog odlučujućeg trenutka predstavljena, najjednostavnije rečeno, kao dobra.
Osnovni problem može se naći u tome što je svako odstupanje radnje filma od tradicije sasvim uspešno osmišljeno i „pokriveno“, ali nije sasvim jasan odgovor na pitanje zašto protagonistkinja ima od rođenja tako zlokobno ime, ako ono odgovara njenoj prirodi samo u kasnijem periodu njenog života. Nastavak priče se uglavnom odnosi na analizu ovog pitanja, a odgovora za sada nema. Naravno, argumenti tipa „Pa to je samo bajka“ ili „Pa nisu mogli da promene opštepoznato ime junakinje iz bajke“ se ne prihvataju najpre zato što su druga odstupanja, kao što je već rečeno, lepo objašnjena i opravdana, a zatim i zbog toga što nisu zanimljivi i ne služe ničemu.
Ime protagonistkinje nedvosmisleno upućuje na njenu zlu prirodu, jer je ime Maleficent u sebi obuhvata prilog male, što znači zlo(često), loše (takođe imamo pridev malus, u značenju zao, loš, i imenicu malum, kao zlo, nesreća, nevolja) i glagola facerečiniti (latinski jezik poznaje i kompletan glagol malefacere, zločiniti, čiji je particip prezenta maleficiens, onaj koji čini zlo). Dakle, u pitanju je osoba koja čini zlo i pretpostavljamo da je u originalnoj bajci to ime i odabrano jer je potpuno u skladu sa funkcijom i karakterom ovog lika. U srpskom jeziku poznajemo sličnu latinsku reč, ali suprotnog značenja, a to je beneficija, benefakcija, i njima srodne, koje označavaju dobročinstvo i dobit, jer prvi deo reči čini prilog bene, koji znači dobro. Srpski prevod imena zle vile deluje sasvim prikladno, s obzirom na negativan prizvuk imena Grdana (prisetimo se i značenja glagola grditi i prideva grdan) ili u nekim varijantama Zlurada. Dakle, ako se vratimo na tezu da se imena dodeljuju na osnovu svog značenja, a u skladu sa (željenim) karakterom onoga kome se ime daje, zaista nije jasno zbog čega ova junakinja od svog rođenja nosi ime Maleficent.

 
Ako ime Grdane upućuje na njen mračni karakter, ime Aurore stoji na suprotnoj strani spektra dobro-zlo (pošto pratimo film, razmišljamo o ovoj varijanti imena princeze, iako ih u različitim varijantama bajke ima više, kao kod nas Trnoružica). Većina ljudi zna da aurora znači zora na latinskom, pa ako bismo se poigrali ovim imenom, mogli bismo da se zapitamo i zašto i ovo ime, kao što je to slučaj sa Grdanom, nije prevedeno kao, na primer, Zorana. Naravno, menjanje imena na koje smo navikli deluje pomalo komično, pa ćemo otići korak dalje i reći još to da pomenuta latinska imenica aurora predstavlja rođaku imenice aurum, što je zlato (simbol Au). Nećemo reći da je princeza trebalo da se zove Zlata ili Zlatinka, već to da i zlato i zora imaju zajedničku osobinu koja podrazumeva sijanje, svetlost, sjaj, što je pretpostavljeni koren ovih au reči, pa je princeza Aurora mogla da bude i Svetlana (jer svitanje i svetlost i kod nas imaju isti koren, ali adekvatnija latinska varijanta Svetlane je možda ipak Lucija, od imenice lux, lucis, što znači svetlost). 
U odbranu ovog filma, valja reći da ni u istoriji književnosti greške ili zanemarivanja pri davanju imena likovima nisu retkost, pa se, na primer, i velikom Bokaču često zamera da je pojedinim likovima Dekamerona birao imena na osnovu pogrešne etimologije. Dakle, nemoguće bi bilo reći da takve greške umanjuju kvalitet i doživljaj dela, što svakako važi i za opisanu nelogičnost filma Maleficent.

Нема коментара:

Постави коментар